LGS Türkçe Deneme Sınavı Çöz 2

LGS Türkçe deneme sınavında 20 soru sorulmuştur, 20 soruya karışık 50 dakika süre verilmiştir, başarılar dileriz.

Soru sayısı: 20

Sınav süresi: 50 dakika

Bölüm: LGS Deneme Sınavı Çöz

Tebrikler - 8.Sınıf Türkçe Soruları adlı sınavı başarıyla tamamladınız. Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%. Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1
A
B
C
D
Soru 2

I. Bebek, ancak ikinci ayın içerisinde net olarak görmeye başlamakta, renkli objeleri takip ederek göz teması kurabilmektedir. II. Görme, doğumdan itibaren beynin öğrenmeye başladığı bir yetenektir. III. Bu ayda gözün görmesini engelleyen bir durum varsa o gözde görme gelişmemekte, beyin o gözden gelen uyarıları yok saymakta ve göz tembelliğinin ilk belirtileri oluşmaktadır. IV. Bu yeti yeni doğan bebeklerde henüz tamamlanmamıştır. V. Göz tembelliğinin oluştuğu en kritik dönem ise ilk iki yaştır.

Numaralanmış cümleler anlamlı bir metin oluşturacak biçimde sıralandığında kaç numaralı cümle baştan 4. sırada yer alır?

A
II.
B
III.
C
IV.
D
V.
Soru 3

Fiiller “-ma/-me, -ış/-iş/-uş/-üş, -mek/-mak” eklerini alarak cümlede isim görevinde kullanılabilir. Bu sözcüklere isim-fiil denir. Söz gelimi “Okumak, insanın içine tarifi mümkün olmayan bir huzur katar.” cümlesinde “oku-” fiili, isim-fiil ekini alarak cümlede isim görevinde kullanılmıştır.

Bu açıklamaya göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim-fiil kullanılmıştır?

A
Bu konudaki görüşlerinizi önemsemediğimi de nereden çıkarıyorsunuz?
B
Uçurtma, ipi kopunca rüzgârın da etkisiyle gözden kayboldu.
C
Yağmurun yağışından hemen sonraki toprak kokusuna bayılırım.
D
Düğün pilavı yemeden "Konya yemeklerini tattım." deme bence...
Soru 4

Aşağıda birleşik sözcüklerin yazımıyla ilgili bazı kurallar verilmiştir:

• Somut olarak yer bildirmeyen “alt, üst ve üzeri” sözcüklerinin sona getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelimeler bitişik yazılır. • “Etmek, eylemek, olmak” yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller, ilk kelimesinde herhangi bir ses düşmesi veya türemesine uğramazsa ayrı yazılır. • Birleşme sırasında kelimelerinden hiçbiri veya ikinci kelimesi anlam değişikliğine uğramayan birleşik kelimeler ayrı yazılır. • Ara yönleri belirten kelimeler bitişik yazılır.

Bu yazım kurallarına göre,

I. Keşişleme, güneydoğu yönünden esen ılık rüzgâr türleri arasında yer alır. II. Öğrencilerimiz bir yıllık emeklerinin karşılığını almayı haketti. III. Zehirsiz bir tür olan su yılanı Türkiye’nin her bölgesinde görülür. IV. Doktor, gözaltı morlukları için etkili bir krem tavsiye etti. cümlelerinden hangilerinde yazım yanlışı yapılmıştır?

A
I ve II.
B
I ve III.
C
II ve IV.
D
III ve IV.
Soru 5

• Dünyaca ünlü bilim tarihçimiz Prof. Dr. Fuat Sezgin, 24 Ekim 1924’te Bitlis’te doğmuştur. • İslam, bilim ve teknoloji tarihi alanında yaptığı çalışmalarla T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü almıştır.

Bu iki cümlede ifade edilenlerin anlamca doğru bir biçimde birleştirilmiş hâli aşağıdakilerden hangisidir?

A
İslam, bilim ve teknoloji tarihi alanında yaptığı çalışmalarla 24 Ekim 1924’te T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü alan dünyaca ünlü bilim tarihçimiz Prof. Dr. Fuat Sezgin Bitlis’te doğmuştur.
B
İslam, bilim ve teknoloji tarihi alanında yaptığı çalışmalarla T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü alan dünyaca ünlü bilim tarihçimiz Prof. Dr. Fuat Sezgin, Bitlis’te 24 Ekim 1924’te doğmuştur.
C
T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü bilim tarihi alanında yaptığı çalışmalarla alan dünyaca ünlü İslam tarihçimiz Prof. Dr. Fuat Sezgin, Bitlis’te 24 Ekim 1924’te doğmuştur.
D
İslam, bilim ve teknoloji tarihi alanında yaptığı çalışmalarla T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü gibi birçok ödül alan dünyaca ünlü bilim tarihçimiz Prof. Dr. Fuat Sezgin 24 Ekim 1924’te Bitlis’te doğmuştur.
Soru 6

Cümlede yüklemin bildirdiği işten etkilenen varlığı veya kavramı gösteren kelime veya kelime grubuna “nesne” denir. Yükleme sorulan “neyi, kimi” sorularına cevap veren nesneler “belirtili”, “ne” sorusuna cevap verenler ise “belirtisiz” olarak adlandırılır.

Buna göre aşağıdaki cümlelerde bulunan nesnelerden hangisi diğerlerinden farklıdır?

A
Her ev, öğrencilere eğitici ve öğretici bir okul ortamı sunar.
B
İnsanlar, temel değerlerini yeni nesillere aile aracılığı ile aktarır.
C
Çocuk, sosyal hayata uyum sağlayacak davranışları küçük yaşlarda öğrenir.
D
Çocukların davranışlarını tek tek takip ettim ve not aldım.
Soru 7
A
B
C
D
Soru 8
A
B
C
D
Soru 9
A
B
C
D
Soru 10
A
B
C
D
Soru 11
A
B
C
D
Soru 12
A
B
C
D
Soru 13
A
B
C
D
Soru 14
A
B
C
D
Soru 15
A
B
C
D
Soru 16
A
B
C
D
Soru 17
A
B
C
D
Soru 18

Atasözleri, bir milletin tarihsel süreçte oluşturduğu kültürel birikimin sonucudur. Ortaya çıkış tarihleri ve söyleyenleri belli olmayan söz varlığı unsurları arasında yer alan atasözleri için “milletin aynası” denilebilir. Çünkü toplumun acısı, sevinci, espri anlayışı ve zekâsı atasözlerine yansımıştır. Söz gelimi bir şeyin gerçek değerinin, ona çok ihtiyaç duyulduğu zaman anlaşılması durumunu ifade etmek için kullanılan “(1) - - - - ”, çocukların ana ve babalarından öğrendiklerini yapmaya özendiğini belirtmek için dile getirilen “(2) - - - - ”, bir işte yetki kimde ise kuvvetin de onda olduğunu vurgulamak için söylenilen “(3) - - - - ” gibi atasözleri toplum yaşantısının dilde buldukları karşılıklardan birkaçıdır.

Yukarıdaki metnin anlam akışına göre boş bırakılan yerlere sırasıyla hangi atasözleri getirilmelidir?

A
(1) Hasta olmayan, sağlığın kadrini bilmez. (2) Üzüm üzüme baka baka kararır. (3) Çürük tahta çivi tutmaz.
B
(1) Söz gümüşse sükût altındır. (2) Kır atın yanında duran ya huyundan ya suyundan... (3) Horozu çok olan köyde sabah geç olur.
C
(1) Abanın kadri yağmurda bilinir. (2) Ağaca çıkan keçinin dala bakan oğlağı olur. (3) Mühür kimde ise Süleyman odur
D
(1) Sakla samanı, gelir zamanı. (2) Arkadaşını söyle, kim olduğunu söyleyeyim. (3) Görünen köy kılavuz istemez.
Soru 19

Türkiye Selçuklu Devleti’nden günümüze miras kalan eserlerden biri olan Karatay Medresesi, hukuk alanında öğrenciler yetiştirmek amacıyla 1251 yılında Celaleddîn Karatay tarafından yaptırılmıştır. Selçukluların, üzeri geniş ve yüksek bir kubbe ile örtülü kapalı medrese örneğinde yapılmış bu yapı, kareye yakın bir form üzerine inşa edilmiştir. Kare zeminden kubbe yuvarlaklarına üçgenlerle geçilmektedir. Kare yapıyı çokgene çevirerek daireye geçişi sağlayan bu üçgenlerin tabanları yukarıya gelir. Küçük kubbelerin desteklediği ana kubbenin hemen altında yer alan kare bir havuzu çevreleyen kapalı avlunun iki yanında medrese öğrencilerinin kaldığı odalar bulunmaktadır. Havuzun karşısında yer alan eyvanın sağında ve solunda ise üstü kubbeli büyükçe birer oda vardır. Celaleddîn Karatay, vefat edince bu odalardan birine defnedilmiştir. Günümüzde türbesi hâlâ orada ziyaretçilerini beklemektedir. Eyvan: Bir tarafı dışa açık olan oda

Metinde anlatılanlara göre Karatay Medresesi’nin planı aşağıdakilerin hangisidir?

A
B
C
D
Soru 20
A
B
C
D
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
20 tamamladınız.
Liste
Geri dön
Tamamlananlar işaretlendi.
12345
678910
1112131415
1617181920
Son
Geri dön

“LGS Türkçe Deneme Sınavı Çöz 2” üzerine 16 yorum

Yorum yapın