8.Sınıf LGS Türkçe Deneme Sınavı 17

8.Sınıf LGS Türkçe Deneme Sınavı 17 başlıklı testimiz MEB kazanımlarına ve müfredatına uygun olarak hazırlanmıştır.

Tebrikler - 8.Sınıf LGS Türkçe Deneme Sınavı 17 adlı testimizi başarıyla tamamladınız.

Sınavda size  %%TIME_ALLOWED%% saniye verildi %%TIME_USED%% saniyede sınavı tamamladınız.

Bu sınavda sorulan %%TOTAL%% soruya karşılık, %%SCORE%% doğru %%WRONG_ANSWERS%% yanlış cevap verdiniz.

Sınavdan aldığınız puan: %%PERCENTAGE%%

Sınav sonucunuz hakkındaki değerlendirmemiz: %%RATING%%


Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1

Türk Dil Kurumunun e-sözlüğünde yer alan “çuval” sözcüğüyle ilgili bazı açıklamalar aşağıda verilmiştir.

Buna göre “çuval” sözcüğünün açıklamalarında, sözlüklerde bulunması beklenen;

I. Sözcüğün ortaya çıktığı dil ve o dildeki hâli ile ilgili bilgi verilmesi,

II. Sözcüğün, anlamına bağlı olarak türünün verilmesi,

III. Kimi kavramların ifade ettiği anlamların resimle gösterilmesi,

IV. Sözcüğün tanımlanması ve tanıma uygun kullanımının örneklendirilmesi,

V. Sözcüğün yöresel kullanımlarının belirtilmesi

niteliklerinden hangileri örneklenmiştir?

 
A
I, II ve IV.
B
I, III ve V.
C
II, III ve IV.
D
III, IV ve V.
Soru 2

Yazın köye gittiğimde çamurdan heykeller yapardım. Kendi hayal dünyamı yansıttığım bu heykellere arkadaşlarım ilgi gösterdi. Sizin zevkle yaptığınız ve ortaya koyduğunuz eserler birileri tarafından takdir edilince yaptığınız işe daha sıkı sarılıyorsunuz. Sonra evimizin altındaki depoyu küçük bir atölyeye çevirdim ve birkaç malzeme alarak heykel yapmaya burada devam ettim.

Aşağıdakilerden hangisi bu metinde geçen altı çizili sözlerin cümlede kazandığı anlamlardan biri değildir?

A
Beğenilmek, iyi ve güzel bulunmak
B
Büyük bir istekle kendini vermek, benimsemek
C
Alakasını esirgememek, belli etmek
D
Herkesin görebileceği yere koymak
Soru 3

Öznel anlatım, kişisel görüşler içerir. Nesnel anlatım ise kişisel görüşlerden uzak, kanıtlanabilir yargılarla oluşturulur.

Bu bilgiye göre aşağıdaki medya metinlerinin hangisinde nesnel anlatıma başvurulmuştur?

A
Anadolu’nun görkemli kültür ve sanat yapılarından Aspendos yakınlarında bir yerdeyiz. Tarihe tanıklık etmiş binlerce yıllık bu bereketli topraklar şimdilerde büyük bir insanlık ayıbıyla karşı karşıya. Her yer tarım işçilerinin kurduğu çadırlar, karın tokluğuna çapa sallayan ırgatlar ve okullarından koparılıp tarlalarda çalışmaya zorlanan “çocuk işçiler”le dolu.
B
Adanın en ilgi çekici yerlerinden biri olan Anavatos köyü denizden uzakta, 450 metre yükseklikte, yalıtılmış bir yerleşimdir. Mimarisi Mardin evlerine benzetilebilir. Evleri inşa edenler bölgedeki uçurumu çok iyi kullanarak coğrafyayla bütünleşen bir mimari meydana getirmişlerdir.
C
Bodrum’dan kalkan tekneler aracılığıyla ulaşabileceğiniz Kos Adası, diğer adıyla İstanköy; havası, plajları, antik dönemlere uzanan tarihi nedeniyle gezginler tarafından tercih ediliyor. Hipokrat’ın doğduğu ve çalışmalarını gerçekleştirdiği Kos’un merkezini gezmek için bisiklet, kasabalarına gitmek içinse araç kiralayabilirsiniz.
D
Şirince; İzmir’in doğasıyla, farklı atmosferiyle mutlaka görülmesi gereken mekânlarından biri. Uğrayanı bu nedenle de fazla. Ama tabii ki tek nedeni bu değil. Süs eşyası satan dükkânları, sevimli sokakları ve yurdum insanı diyebileceğim candan, sıcakkanlı esnafı ile bütün şirinliğini sergiliyor.
Soru 4

Bir kelime oyununda kişilerden, içinde harfler olan kutuları yan yana getirerek anlamlı sözcükler oluşturmaları istenmektedir. Bir kelimeden yola çıkılarak ikinci bir kelime oluşturulurken şu kurallara uyulacaktır:

• Kutuların yer değiştirmesi zorunludur.

• Kutulardan en az birindeki harflerin kendi içinde yer değiştirmesi zorunludur.

Bu bilgilere göre aşağıdakilerin hangisinde kelimeler verilen kurallara uygun oluşturulmuştur?

 
A
B
C
D
Soru 5

Düşünceyi geliştirme yollarından bazıları şunlardır:

Tanık gösterme: Yazarın, savunduğu düşüncenin doğruluğuna okuyucuyu inandırabilmek için tanınan ve görüşlerine itibar edilen kişilerin sözlerinden alıntı yapmasına denir. Bu yöntemle yazar, tanık gösterdiği kişinin düşüncesini tırnak içinde ya da dolaylı anlatımla verebilir.

Benzetme: Bir kavramın ya da varlığın başka bir kavramın ya da varlığın özellikleriyle anlatılmasına, bu iki varlık arasında ilgi kurulmasına denir.

Tanımlama: Bir kavram veya varlığın ne olduğunu açıklayan düşünceyi geliştirme yoluna denir. Tanımlama yapılan cümleler “Bu nedir?” sorusuna cevap verir.

Bu bilgiye göre aşağıdaki metinlerin hangisinde açıklaması verilen düşünceyi geliştirme yollarından herhangi birine örnek yoktur?

A
Okuma alışkanlığı pek kolay elde edilmez. Bunun için öncelikle sabır ve kararlılık gerekir. Günlük yaşamda televizyon izlemek, sanal ortamlarda oyun oynamak, sohbet etmek, filmler izlemek varken okumayı bir kenara atmak çok kolay ve çekici bir yoldur.
B
Bir toplum içinde var olan ve uyulması gereken saygı ve incelik davranışlarına görgü kuralları denir. Toplum hayatının düzenlenmesinde etkili olan genel görgü kurallarına uyan kişileri; terbiyeli, saygılı, nazik vb. sıfatlarıyla nitelemek mümkündür. Bu kurallar toplumdaki uygarlık düzeyinin de göstergesidir.
C
Ne vakit yeni bir sayfa açmak istesek hatıralar bizi kıskıvrak yakalar. Zaten geçmiş dediğin, genellikle hatırlanmaması gereken zamanlarda karşımıza çıkar. Leonard Cohen “İçimdeki bütün dünlerle yeni bir şeye nasıl başlayabilirim?” derken epey haklıdır. Hayatla mücadele etmek yerine, hayatı yaşamalı. Hem de her anına kadar.
D
İnsanların büyük çoğunluğu, düşen bir yaprağı andırır. Kapılıp giderler rüzgârın önüne; havada süzülür, dönüp durur, sağa sola yalpalar ve vurarak iner yere. Pek az kişi de vardır ki yıldızları andırır, belli bir yörüngede ilerler durur, hiçbir rüzgâr varmaz yanlarına. Kendi yasalarını ve izleyecekleri yolu kendi içlerinde taşırlar.
Soru 6

I. Mahallelerinde bulunan sanatkârlardan sadece bir tek şey ister: öğrenmek, bunun için de yanlarında çırak olmak.

II. Ressam, müzehhibe, hattat, sedefkâr, kuyumcu, marangoz… Nihayet on dokuz yaşında sedef sanatının ustası olarak atölyesini açar.

III. İlk başlarda koskoca sanatçılar pasajında hiçbir sanatkârı ikna edemez bu sanatı öğrenmek için gerçek bir talip olduğuna. Ama olağanüstü gayreti, geri adım atmaması, çalışkanlığı, iyi niyeti, öğrenme hevesi, en önemlisi de dürüstlüğü ile kısa zamanda sanatında ilerler ve bütün ustalardan el alır.

IV. Fatma Ayran, yirmi dört yaşında bir sedef ustası. Kayseri’den İstanbul’a, daha doğrusu Sultanahmet’e geldiklerinde dokuz yaşındadır.

Numaralanmış cümlelerle bir metin oluşturulmak istense doğru sıralama aşağıdakilerden hangisi olur?

A
III - IV - I - II
B
IV - I - III - II
C
IV - III - I - II
D
IV - II - I - III
Soru 7

Aşağıdaki pasta grafiğinde bir kitaplıkta bulunan 500 adet kitabın türlerinin oranları hakkında bilgi verilmiştir.

Bu pasta grafiğinde verilen bilgilerin sütun grafiği ile gösterilmiş hâli aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A
B
C
D
Soru 8

SERAP — Alo!

KEMAL — Buyurun.

SERAP — İyi geceler Kemal Bey. Ben Serap, şirketten.

KEMAL — Ha, evet, buyurun Serap Hanım.

SERAP — Kusura bakmayın, sizi rahatsız ettim ama çok önemli bir mesele var.

KEMAL — Buyurun, buyurun rica ederim.

SERAP — Şey, sizin kan grubunuz neydi acaba?

KEMAL — Kan grubum mu?

SERAP — Bir arkadaşım kaza geçirdi de acele kana ihtiyaç var.

KEMAL — Çok geçmiş olsun, benim kan grubum sıfır negatif.

SERAP — Sıfır negatif mi? Allah’a şükür... Şey, gerekirse kan verirsiniz, değil mi?

KEMAL — Elbette, bir insanın hayatı söz konusu!

SERAP — Çok teşekkür ederim.

Aşağıdaki yay ayraç içi ifadelerden hangisi bu metnin herhangi bir yerinde kullanılamaz?

A
(Gözlerini ovuşturur, uyku sersemliğiyle cevap vermeye çalışır.)
B
(Çok sevinir, gözlerinin içi güler.)
C
(Ellerini havaya kaldırır, gökyüzüne bakar fakat söylemeye dili varmaz.)
D
(Biraz da utana sıkıla, kısık sesle konuşmaya başlar.)
Soru 9

Aşağıdaki medya metinlerinden hangisinin yazılış amacı yay ayraç içinde yanlış verilmiştir?

A
Profesyonel serbest dalgıç Şahika Ercümen, paletsiz serbest dalış kategorisinde büyük bir başarı elde etti. Ercümen, Mersin’deki Gilindire Mağarası’nda gerçekleştirdiği dalışta 25 metrelik parkuru tek nefeste 4 kere yüzerek toplam 100 metreye ulaştı. Böylece daha önce 90 metre olan kadınlar dünya rekoru kırılmış oldu. Ercümen, bu başarısıyla Guinness Dünya Rekorları’na da girdi (Bilgilendirme)
B
Orta Asya’daki Şaman inancında “kut kuyma” olarak bilinen “kurşun dökme”, eski zamanlarda insanlara musallat olduğuna inanılan kötü ruhları kovmak için yapılıyordu. Eritilmiş kurşun madeninin içi su dolu bir kaba boşaltılarak yapılan bu faaliyet; kötülükleri, olumsuzlukları ve nazarı engellemek için Anadolu’da hâlâ uygulanmakta. Halk arasında, büyüden ve nazardan kaynaklanan hastalıkları iyileştirmede de etkili olduğuna inanılır. (Kültür aktarma)
C
Yapılan birçok araştırmanın sonucunda bazı memeli hayvanların gebelik süreçlerini duraklatıp uzatabildiği ortaya çıktı. Bilim insanları hayvanların bunu yavrularının çevresel koşullardan etkilenmemesi için yaptığını düşünüyor. Örneğin kangurular gebelik süreçlerini yavruları ocak ayında doğacak şekilde duraklatıyor. Böylece kanguru yavruları yazın sıcağında değil, bir sonraki baharda keseden çıkıyor. (İkna etme)
D
Araştırmacılar Antarktika’daki 18 bölgedeki buz kütlesinin son 40 yıldaki değişimini incelediler. Sonuçlar 1979-1990 arasında Antarktika’nın yıllık ortalama 40 milyar ton buz kaybettiğini gösteriyor. 2009-2017 yılları arasındaki yıllık ortalama buz kaybıysa 252 milyar ton. Elde edilen sonuçlar, en çok buz kütlesi kaybının sıcak okyanus sularına komşu olan bölgelerde yaşandığını gösteriyor. (Olay yorumlama)
Soru 10

Anı (hatıra), bir kimsenin başından geçen ya da kendi döneminde ortaya çıkan olay ve durumları gözlemlerine, bilgilerine dayanarak anlattığı düzyazı türüdür.

Bu açıklamaya göre aşağıdaki metinlerden hangisi anı türüne örnektir?

A
Havanın taşıdığı çıngırak sesi geldi kulağına. Kısa bir meleme... Ardından kabarık yünlü koyunlar ağaçların arasından çıkıp birer birer yokuşu tırmanmaya, köye girmeye başladı. Renkleri sarıya yakın bu hayvanların arasından, uyuz bir köpek çıkıp öne geçti. Uzun boylu, kara bir adam göründü sonra. Ak koyunların arasına karışmış, elinde eski bir kaval... Bu bir çobandı.
B
Uçurtma uçurmak için yakınlardaki Sultanahmet Meydanı’nın uygun bir yerine giderdik. Ben elimdeki uçurtmayla rüzgâra doğru hızla koşarken büyükbabam, uçurtmanın elinde tuttuğu sicim yumağına yol verirdi. Onun seslenerek elini sallaması üzerine önce durur, sonra yüksekte tutup bırakırdım uçurtmayı. Uçurtmayı topladıktan sonra macun şekeri almaya giderdik. Naneli macun, benim en sevdiğimdi.
C
Ertesi gün İsmail Usta’nın yanına gidecekti. Aylardır ilmek ilmek düşündüğü ve planladığı işi bitirmişti. Elini yüzünü soğuk suda yıkayıp kendine geldikten sonra mutfağa geçti. Alelacele hazırladığı kahvaltıyı yapıp portmantoda asılı olan anahtarı aldı, evden çıktı. Hava soğuktu.
D
Koğuşun tahtadan yapılmış çift kanatlı kapısı aheste bir eda ile açılıverdi. İçeriye giren uzun boylu, esmer, kalın paltolu adam Reşo’dan başkası olamazdı. Burnunun üzerine doğru düşen kalın çerçeveli gözlüklerini sağ elinin işaret parmağı ile alnına doğru ittirdikten sonra o haşin bakışlarıyla koğuşu şöyle bir baştan aşağı süzdü.
Soru 11

Bir adam Picasso’ya şöyle der “Senin, renkleri karıştırmaktan ve iç içe geçmiş çizgiler yapmaktan başka resim yeteneğin yok.” Picasso fırçasını alır ve yere bir buğday tanesi resmi çizer. Çizdiği buğday tanesi o kadar gerçektir ki bir tavuk yemek için resmi gagalamaya başlar. Gördüğü durumdan şaşkına dönen adam, Picasso’ya “Bu kadar mükemmel resimler yapabiliyorken niçin bu garip resimleri yapmakta ısrar ediyorsun?” Picasso şöyle cevap verir “- - - -”

Bu metin aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanırsa “Görenedir görene, köre nedir köre ne!” cümlesi desteklenmiş olur?

A
Çünkü her şey farkına varan kimse için anlamlıdır.
B
Zira ben, resimlerimi tavuklar için yapmıyorum.
C
Aslında resimlerimdeki renkler ve şekiller tabiatın bir kopyası.
D
Doğrusu, sanatın özünde anlaşılmak yoktur.
Soru 12

İstanbul’un kalbindeki Garipçe, aynı zamanda İstanbul’un bütün karmaşasından oldukça uzaktaki güzel bir balıkçı köyü. Köy, İstanbul’un ilçelerinden Sarıyer’e 10 km uzaklıkta. Bu köy özellikle sonbaharda muhteşem manzaraları ve mekânları ile haftasonu tatili için çok ideal. Köye gitmişken nefis bir köy kahvaltısı yapıp akşam da lezzetli balıklarından yemeyi sakın unutmayın.

Bu metindeki yazım yanlışı aşağıdaki kurallardan hangisine uymamaktan kaynaklanmıştır?

A
Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, semt vb.) büyük harfle başlar.
B
Ölçü birimlerinin uluslararası kısaltmaları kullanılır.
C
Birleşme sırasında kelimelerinden hiçbiri veya ikinci kelimesi anlam değişikliğine uğramayan birleşik kelimeler ayrı yazılır.
D
Bulunma durumu eki olan “-da/-de” getirildiği kelimeye bitişik yazılır.
Soru 13

Aşağıdaki tabloda Akın, Gül ve Nesrin adlı öğrencilerin Türkçe ve matematik dersinden aldıkları notlar sıra gözetilmeksizin verilmiştir.

Bu öğrencilerin aldıkları notlar ile ilgili bilinenler şunlardır:

• Nesrin’in matematik dersinden aldığı not, Akın’ın Türkçe dersinden aldığı nottan yüksektir.

• Akın’ın matematik dersinden aldığı not, Gül’ün Türkçe dersinden aldığı nottan düşüktür.

Bu bilgilere göre aşağıdaki tabloların hangisinde 1, 2 ve 3 numarayla ifade edilen öğrenciler doğru verilmiştir?

A
B
C
D
Soru 14

• 13 Kasım Cumartesi’nin Yıldırım ailesi için ayrı bir önemi varmış.

• Okulumuzun başarısı ile ilgili haberleri Hürriyet’te okumuştum.

• Turnuvada 12’nci olması özellikle de sınıf arkadaşlarını çok üzdü.

Aşağıdaki açıklamalardan hangisini örneklendiren bir kullanım yukarıdaki cümlelerin herhangi birinde yoktur?

A
Sayılara getirilen ekleri ayırmak için kesme işareti (’) kullanılır.
B
Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adlarına gelen ekleri ayırmak için kesme işareti (’) kullanılır.
C
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme eklerini ayırmak için kesme işareti (’) kullanılır.
D
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözlerine getirilen ekleri ayırmak için kesme işareti (’) kullanılır.
Soru 15

• Cümledeki işi, hareketi, yargıyı bildiren çekimli unsura yüklem denir.

• Yüklemin bildirdiği iş, oluş ya da durumu yapan veya cümledeki olanı karşılayan ögeye özne denir.

Bu açıklamaya göre aşağıdaki altı çizili bölümlerden hangisi cümlenin farklı bir ögesidir?

 
A
Şirketimizin avukatı, dosyaları müdürün masasına bıraktı.
B
Makale, geçen hafta tirajı yüksek bir dergide yayımlandı.
C
Bir sabah, ilkokul arkadaşım Orhan çıkageldi.
D
Bendim gecenin bir vakti size evin kapılarını açan.
Soru 16

Bedri Rahmi Eyüboğu sadece bir yazar değil, aynı zamanda ressamdır. Onun kaleminden sadece sözcükler dökülmemiş, çizgiler de sayfalardaki yerini almıştır. Bedri Rahmi Eyüboğlu çoğu zaman Anadolu insanını konu alan resimler yapmıştır. Sanatçının resimlerine köy manzaraları, köy kahveleri, faytonlu yollar, yazmalı ve etekli kadınlar, çocuk ve anne gibi Anadolu’ya özgü görünümler egemendir.

Buna göre aşağıdakilerden hangisi Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun bu metinde değinilen resimlerinden biri değildir?

A
B
C
D
Soru 17

İsim-fiil eki “-ma / -me” ile olumsuzluk eki “-ma / -me” karıştırılmamalıdır. Bu eklerin işlevleri birbirinden farklıdır. İsim-fiil eki olan “-ma / -me” eklendiği sözcüğü isim yaparken olumsuzluk eki olan “-ma / -me” eklendiği sözcüğe olumsuzluk anlamı katar.

Buna göre,

I. Sen zahmet etme, evin bütün işlerini ben yaparım.

II. Gitme zamanı geldiğinde valizleri alıp otobüse bindi.

III. Yaşlı adamın her şeye gülmesi garibimize gitmişti.

IV. Kitap okuma ve müzik dinleme, onun en sevdiği uğraşlardı.

cümlelerinden hangisinde “-ma/-me” eki isim-fiil işleviyle kullanılmamıştır?

A
I.
B
II.
C
III.
D
IV.
Soru 18

Evren Bey, cadde üstünde yer alan Gökkuşağı Hotel’in deniz gören odalarının birinde kalıyordu.

Bu cümlenin öge sıralaması aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?

A
Özne - Nesne - Yer tamlayıcısı - Yüklem
B
Özne - Yer tamlayıcısı - Yüklem
C
Özne - Yer tamlayıcısı - Nesne - Yüklem
D
Yer tamlayıcısı - Özne - Yüklem
Soru 19

Fiillere getirilerek türetilen ve cümlede isim, sıfat ve zarf görevinde kullanılan sözcüklere fiilimsi denir. Örneğin “tart-” fiili “Manav, poşetteki meyveleri tartmayı unutmuş.” cümlesinde isim-fiil, “Terazide tarttığı meyveleri poşete koydu.” cümlesinde sıfat-fiil, “İri karpuzu tartıp bana uzattı.” cümlesinde ise zarf-fiil olarak kullanılmıştır.

Bu açıklamaya göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde üç fiilimsi türüne de örnek vardır?

A
Kitabın yetmiş beşinci sayfasını açıp “Bahçedeki Fasulye Sırığı” adlı hikâyeyi okumaya başladı.
B
Nihat, davranışlarına çekidüzen vermeyen arkadaşını kibar bir dille uyarmaya karar vermiş.
C
Kuşların gökyüzünde kanat çırpışını gözlemleyen Filiz, aynı zamanda kuşların fotoğraflarını çekip sosyal medyada paylaştı.
D
Babam; akşam eve gelince elini yüzünü yıkar, sonra da sofraya oturup çorbasını içerdi.
Soru 20

• Teşhis (kişileştirme), insana ait özelliklerin insan dışındaki varlıklara verilmesiyle oluşan sanattır.

• Teşbih (benzetme), aralarında değişik yönlerden ilgi bulunan iki şeyden zayıf olanı kuvvetli olana benzetme sanatıdır.

• Abartma (mübalağa), bir şeyin niteliklerini veya bir olayı olduğundan fazla büyüterek veya küçülterek anlatmaktır.

Bu bilgiye göre aşağıdaki dizelerin hangisinde “kişileştirme, benzetme, abartma” söz sanatlarından herhangi birine yer verilmemiştir?

A
Rüzgâr, esip gizli bir haber verse Kıyı, yeşil giyip murada erse Ne gün kırık dökük bir gemi görse 19 Mayıs’ı anar dalgalar
B
Bir kere “Seni seviyorum.” desen Bütün ağaçlar yeşerir sevincimden Güneş doğar gecenin ortasına Kuru nehirler çağıldar yaylalarında
C
“Marş! Marş! Öz yurdu fethe!” Şimdi manen, yeniden Deliyor dağı taşı öncümüz gibi tren Fabrikalar kalemiz, kanallar siperimiz Ve bu fetih olacak bizim şaheserimiz
D
Gözlerimde parıltısı bakır bir tasın Kulaklarım komşuların ayak sesinde Varsın yine bir yudum su veren olmasın Baş ucumda biri bana "Su yok!" desin de
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
20 tamamladınız.
Liste
Geri dön
Tamamlananlar işaretlendi.
12345
678910
1112131415
1617181920
Son
Geri dön

Yorum yapın