8. Sınıf Paragrafta Anlam Soruları Çöz 2

8. Sınıf Türkçe Paragrafta anlam soruları için hazırladığımız online parçada anlam testlerinden 2.’sidir. Buradan ücretsiz ve online çözebilirsiniz. Parçada anlamla ilgili 8. sınıf soruları çöz. Parçada anlam 8. sınıf testi çöz. Paragrafta anlam 8. sınıf testi çöz. 8.  sınıf türkçe paragraf testi çöz. 8. sınıf Türkçe paragraf soruları çöz. Paragrafta anlamla ilgili sorular çöz. Sorular LGS ve yazılılara yardımcı olmak için hazırlanan güncel sorulardan oluşmaktadır, başarılar dileriz.

Tebrikler - Parçada Anlam Testi 2 adlı sınavı başarıyla tamamladınız. Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%. Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1
(1) İnsan ömrü uzadı, yaşam standardı geçmiş yüzyıla göre çok yükseldi. (2) Fakat geçmiş yüzyıllarda bilinmeyen bir kavram, “stres” kavramı günlük yaşantımızda çok kullandığımız kelimelerden biri oldu. (3) Çocuklar bile “stres atmak”tan bahsediyorlar. (4) Modern hayat, yaşam standardını yükseltti; insanlar daha zengin, daha bilgili ama daha rahat değiller. (5) Bu rahatsızlık da insanları birbirinden uzaklaştırdı. Bu parça açıklanan düşünceler bakımından iki paragrafa ayrılmak istendiğinde, ikinci paragraf hangi numaralı cümle ile başlar?
A
2
B
3
C
4
D
5
Soru 2
Tiyatroyu hem hayata benzediği için, hem benzemediği için seviyoruz. Gerçek olanla düş olanın arasında kaldığımız için, doğru ile yalanı birbirine karıştırdığımız için seviyoruz. Çünkü … Paragrafı, tamamlayabilecek en uygun cümle aşağıdakilerden hangisidir?
A
Tiyatro hem hayatın ta kendisi, hem de sanatçının kurmacasıdır.
B
Tiyatro bize her zaman doğruyu gösterir.
C
Tiyatro gerçek hayatın sahneye yansımasıdır.
D
Tiyatroda kendimizi olaylara yön veren kahramanların yerine koyarız.
Soru 3
Bazı insanlar, edebiyatın gerçeklerle uğraşmadığını söyleyecek kadar işi ileri götürürler. Edebiyatı boş, yararsız, kuru sözlerden oluşan bir sanat dalı kabul ederler. Oysa edebiyat… Bu parça aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanamaz?
A
toplumu eğitir ve geliştirir.
B
dünyayı ve insanları anlamamızı sağlar.
C
yararsız ve gereksiz bir uğraş alanı değildir.
D
herkesin anlayacağı bir dille yazılmalıdır
Soru 4
Demiryoluna yakın bir eve yerleşenler, ilk günlerde ne zaman tren geçse fark eder, gece uykularından uyanır. (I) Ancak bir süre sonra kişi, kendini korumak amacıyla olsa gerek, bu gereksiz uyarıcıya kendini kapatır, tren geçtiğinde fark etmemeye başlar. (II) Bu kişiler telefonun veya kapının zilini duyarlar; algılamadıkları ses yalnızca tren sesidir.(III) Tren sesi örneğinde, organizmanın kendisini gereksiz uyarıcılardan koruması söz konusudur. (IV) Acaba diyorum, benzer şekilde çocuklarımız da evlerimizde, “Ders çalış” türünden bazı uyarıcıları gereksiz kabul edip kendilerini korumak amacıyla algılamamaya mı başlıyor, ne dersiniz? Yukarıdaki paragraf ikiye ayrılmak istenirse, ikinci paragraf kaç numaralı cümleyle başlamalıdır?
A
I
B
II
C
III
D
IV
Soru 5
I. O, kasabadaki bir tiyatro binasının sahibiydi. II. Elbette biz de payımızı alırdık. III. Tiyatro sanatının heyecanını ilk olarak dedemin bir arkadaşına borçluyum. IV. Gezginci tiyatro kumpanyaları kente uğrayıp oyun vermeye başlayınca, ona da biraz bilet verirler; o da bunları dostlarına dağıtırdı. Yukarıdaki cümleden anlamlı bir paragraf oluşturduğumuzda sıralama nasıl olmalıdır?
A
IV – III – I – II
B
I – IV – III – II
C
III – I – IV – II
D
III – II – I – IV
Soru 6
(1) Çocukların televizyon karşısında fazla kalmaları, onların konuşma gelişimlerini olumsuz yönde etkilemektedir. (2) Şiddet, korku, uygunsuz davranışlar, medyanın olumsuz tesirleri olarak yansımaktadır. (3) Yaşamın ilk yıllarında ise, televizyonun olumsuz tesiri daha farklı olmaktadır. (4) Medyanın çocuklarımız üzerindeki etkisi tartışılmaz. İletişim ve yayın organları çocuklarımızı etkiliyor. Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi çıkarıldığında, paragrafın anlamında bir daralma ya da bozulma olmaz?
A
1
B
2
C
3
D
4
Soru 7
Kimseye bağımlı olmayan, tutsak olmayan kişi özgür kişidir. Bu kişi kendi kendisinin kölesi, tutkularının kölesi ya da tutsağı da değildir. Yazar, düşüncesini geliştirmek için aşağıdakilerden hangisine başvurmuştur?
A
Örnekleme
B
Tanımlama
C
Tanık gösterme
D
Benzetme
Soru 8
Akşam üzeri otele geri döndüm. Resepsiyondaki görevli öğlen arandığımı söyledi. Eşim telefon etmiş. Hemen telefona koştum. Bana mutlu haberi neşe içinde verdi. Yukarıdaki parçada hangi anlatım biçiminden yararlanılmıştır?
A
Öyküleme
B
Tartışma
C
Açıklama
D
Betimleme
Soru 9
En küçük bir ses gelmedi kıyıdan. Kendi sesimin yankısını bile boşuna bekledim. Bir yandan da bu ölü sallantı, midemi bulandırmaya başlamıştı. Kayığı ne açığa ne de büsbütün kıyıya sürebiliyordum. Sonunda baş tarafa geçip bütün gücümü bacaklarımda toplayarak, kıyıya atladım. Bu parça için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A
Olaylar oluş sırasına göre aktarılmıştır.
B
Öyküleyici anlatım kullanılmıştır.
C
Olaylar ilk ağızdan anlatılmaktadır.
D
Betimleme yapılmamıştır.
Soru 10
Kötü karakterli bir genç varmış. Bir gün babası ona çivilerle dolu bir torba vermiş. “Arkadaşlarınla tartışıp kavga ettiğin zaman bu tahta perdeye bir çivi çak.” demiş. Genç bir gün tahta perdeye bolca çivi çakmış, ancak gün geçtikçe bu sayı azalmış. Bir gün gelmiş ki hiç çivi çakmamış. Babası onu çağırıp “Şimdi de kimseyle kavga etmediğin her gün için tahta perdeden bir çivi çıkar.” demiş. Günler geçmiş tüm çivileri genç çıkarmış. Babası ona: “Aferin iyi davrandın, ama bu tahta perdeye iyi bak, tahta perdede çok delik var. Artık geçmişteki gibi güzel olmayacak. Arkadaşlarınla kavga ederken kötü sözler kullandın, her kötü kelime aynı bu tahtadaki gibi bir delik bıraktı.” demiş. Metinde aşağıdakilerden hangisi kullanılmamıştır?
A
Örnekleme
B
Soyut sözcükler
C
Benzetme
D
Kişileştirme
Soru 11
Bazı yazarlar, yazılarında okura kendi görüşlerini benimsetmeye çalışır. Oysa gerçek sanatçı böyle bir yola başvurmaz. Okura görüşlerini sunar. Okur, bu görüşleri beğenirse kabul eder, beğenmezse reddeder. Tıpkı Sait Faik’in yaptığı gibi. Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerin hangisinden yararlanılmıştır?
A
Öyküleme – Açıklama
B
Açıklama – Örnekleme
C
Tartışma – Örnekleme
D
Açıklama – Tanık gösterme
Soru 12
Düşünmek, nesnelerle bilinç arasında ilişki yaratmaktır. Aynada görülen hayal gibi eşya ve olayların bilinçte tekrar halinde yinelenmesidir. Dış dünyanın iç evrenimizde bir çeşit devamıdır veya nedenlerle sonuçları ilişkilendirmektir. Ama düşünmeden önce hissediriz, dış dünyadan birtakım etkiler alırız. Yukarıdaki parçada aşağıdakilerden hangisinden özellikle yararlanılmıştır?
A
Örnekleme
B
Tanımlama
C
Tanık gösterme
D
Benzetme
Soru 13
Bu, “Ben senin alıştığın türden, senin elinden tutup her şeyi sana açıklaya açıklaya anlatan bir roman değilim.” diyen bir eser. Yukarıdaki cümlede sözü edilen romanın anlatım özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
A
Duruluk
B
Akıcılık
C
Kapalılık
D
Yalınlık
Soru 14
Boğaziçi Köprüsü Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 50. yılında 30 Ekim 1973′te açıldı. Köprü faaliyete geçtiğinde dünyanın dördüncü, Avrupa’nın da en uzun asma köprüsüydü. Sadece iki kıtayı birleştirmekle kalmıyor, yoksul bir ülkenin dünyanın en önemli inşaat projelerinden birisini gerçekleştirme hayalini simgeliyordu. Boğaziçi’ni bir köprüyle geçmek antik zamanlardan miras kalan bir düştü. Parçanın anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?
A
Öyküleme
B
Tartışma
C
Açıklama
D
Betimleme
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
14 tamamladınız.
Liste
Geri dön
Tamamlananlar işaretlendi.
12345
678910
11121314Son
Geri dön

8. Sınıf Paragrafta Anlam Test Çöz

“8. Sınıf Paragrafta Anlam Soruları Çöz 2” üzerine 2 yorum

Yorum yapın