8. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları

8. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları testini buradan online çözeceksiniz. testcoz.hangisoru.com’da, tüm sınıflara ait testleri, deneme sınavlarını online bulabilir üyeliksiz, indirmeden çözmeye başlayabilirsiniz.. 8. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları indirmeden çöz. 8. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları indirmesiz çöz. Güncel testleri en kaliteli şekilde hangisoru.com’da bulabilirsiniz. 8. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları testi online çöz.

Sınav/deneme/test sonunda soruların doğru yanıtlarını, ‘bazı testlerde’ çözümlerini de bulabilirsiniz. Sınav sorularıyla fikir, öneri, bildirimlerinizi yorumlar aracılığı ile yapabilirsiniz. Başarılar..

  • 8. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları testinde 20 soru sorulmuştur.
  • Bu sınav için sizlere tanımlanan süre 30 dakika
  • Sınav sonunda soruların cevaplarını, doğru ve yanlışlarınızı sınav için paylaşma butonlarını görebileceksiniz..

8. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları 8. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları kategorisinde bulunmaktadır. Daha fazla benzeri testi bu kategoriden online, üyeliksiz çözebilirsiniz…

Tebrikler, 8. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları sınavını tamamladınız!

Sınavda toplam %%TOTAL%% soru soruldu ve siz bunlardan %%SCORE%% soruya doğru, %%WRONG_ANSWERS%% soruya yanlış cevap verdiniz. Bu sınavdan aldığınız puan: %%PERCENTAGE%% Sınav değerlendirmeniz: %%RATING%% Facebook'ta Sonucunu Paylaş! Twitter'da Sonucunu Tweetle!
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1
YUNUS EMRE KİMDİR?
  • Yunus Emre, tasavvuf şiirinin en önemli temsilcisidir. Hayatı hakkında çok az şey bilinen Yunus Emre'nin, on üçüncü yüzyılın ikinci çeyreğinde yaşadığı düşünülmektedir. Hacı Bektaş Veli'nin bir eserine dayanarak Sarıköy'de yaşadığı ihtimali daha güçlü görünmektedir.
  • Yunus Emre'nin yaşamı halk arasında şöyle anlatılmaktadır: Yunus Emre küçükken okulu bırakıp köyünde çiftçilik yapmaya başlamıştır. İlerleyen yıllarda kıtlık olur. Yunus da kıtlıktan etkilenir. Kırşehir'de Hacı Bektaş Veli adlı biri olduğunu ve kapısına gelen ihtiyaç sahiplerini eli boş göndermediğini duyar. Bunun üzerine onun yanına gitmeye karar verir. Yolda giderken eli boş gitmemek için alıç toplar. Hacı Bektaş Veli'nin dergâhına varır. Hacı Bektaş Veli, Yunus'un samimi ve saygılı davranışlarından çok memnun kalır. Yunus’un buğday için geldiğini öğrenince: "Sorun bakalım buğday mı ister, himmet mi?"der. Bu sözleri duyan Yunus "Ben himmeti ne yapayım, karın doyurmaz ki, bana buğday gerek"der. Buğdayını alan Yunus yola çıkar. Yolda giderken buğdayı aldığına pişman olan Yunus, geri döner. Hacı Bektaş Veli'nin huzuruna çıkar ve buğdayı istemediğini himmet istediğini söyler. Hacı Bektaş Veli "O söylediğin artık geçti biz o anahtarı Taptuk Emre’ye verdik" der. Yunus, bunun üzerine Taptuk Emre'yi bulmak için yola çıkar. Taptuk Emre'yi bulur ve ona durumu anlatır. Taptuk Emre'nin dervişi olur ve dergâha odun taşımakla görevlendirilir. Kırk yıl odun taşıdığı dergâha bir tek eğri odun getirmez. Sebebini soranlaraysa "?Bu kapıdan içeriye odunun eğrisi bile giremez."der. Taptuk Emre kızını Yunus ile evlendirir ama Yunus şeyhinin kızına kendisini layık görmediği için kıza elini sürmez. Onun tek amacı erenler mertebesine ulaşmaktır. Yunus bir türlü erenler mertebesine ulaşamadığını düşünüp, üzülür ve Taptuk Emre'nin yanından ayrılır.Taptuk Emre'den ayrı geçirdiği zaman içinde başından geçen bazı olaylar sonucunda Yunus istediği mertebeye ulaştığını anlar. Tekrar Taptuk Emre'nin yanına döner ama Taptuk Emre'ye mahcup olduğu için önce karısı ile görüşür. Şeyhinin kendini affetmesini ister. Kadın:"Bilirsin gözleri görmez, sen kapının eşiğine yat. O sabah namazına kalktığında ayağı sana dokunur. Bu kim diye bana sorar. Ben de Yunus, derim. Eğer hangi Yunus derse ses çıkarmadan çek git. Yok, eğer bizim Yunus mu derse, kalk şeyhinin eline sarıl" der. Kadının dediğini yapan Yunus şeyhinin ?"Bizim Yunus mu?" sorusu üzerine kalkar şeyhini ellerine sarılır. Bu olaydan sonra da Yunus'un hayatını kaybettiği söylenir.
  • Yunus Emre sanat yaşamında halka, halkın dili ile hitap etmiştir. Yani Türkçe yi çok güzel kullanmıştır. Öz Türkçe ile eserler vermiştir. Bu da Yunus'un her zaman okunup anlaşılmasında önemli bir rol oynamıştır. Yunus'un şiirleri tasavvuf ağırlıklıdır. Tasavvuf; ruhunu temiz tutmak, Allah sevgisini kalbinde yaşamak, Allah'ı öylesine sevmektir ki cennet için değil, onun sevgisine erişebilmek için uğraş vermek, ömrünü bu yola adamak demektir. İşte Yunus şiirlerinde genellikle bu konuları işlemiştir. Onun hoşgörüsü de çok önemlidir. "Yaratılmışı hoş gördük, yaratandan ötürü" diyebilecek olgunluktadır. Yunus Emre bir halk şairi değil halkın şairidir. Yunus Emre'nin "Risalettün- Nushiyye" ve "Divan" olmak üzere iki eseri vardır.
  • Himmet İstemek; basiret gözü açık olduğu sanılan velilerin, sır lisanı ile, o işin yapılmasını Allahu teladan istemelerine denilir
1, 2 ve 3. soruları yukarıdaki metne göre cevaplandırınız.
  1. Yukarıdaki metinden aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
A
Yunus öz Türkçe ile eserler vermiştir.
B
Küçükken okulu bırakıp köyünde çiftçilik yapmaya başlamıştır.
C
"Risalettün- Nushiyye" ve "Divan" olmak üzere iki eseri vardır.
D
Buğday yerine himmet almayı kabul eder.
Soru 2
A
 
B
 
C
 
D
 
Soru 3
A
 
B
 
C
 
D
 
Soru 4
A
 
B
 
C
 
D
 
Soru 5
A
 
B
 
C
 
D
 
Soru 6
A
 
B
 
C
 
D
 
Soru 7
A
 
B
 
C
 
D
 
Soru 8
A
 
B
 
C
 
D
 
Soru 9
A
 
B
 
C
 
D
 
Soru 10
A
 
B
 
C
 
D
 
Soru 11
A
 
B
 
C
 
D
 
Soru 12
A
 
B
 
C
 
D
 
Soru 13
A
 
B
 
C
 
D
 
Soru 14
A
 
B
 
C
 
D
 
Soru 15
A
 
B
 
C
 
D
 
Soru 16
A
 
B
 
C
 
D
 
Soru 17
A
 
B
 
C
 
D
 
Soru 18
A
 
B
 
C
 
D
 
Soru 19
A
 
B
 
C
 
D
 
Soru 20
A
 
B
 
C
 
D
 
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
20 tamamladınız.

Yorum yapın