6. Sınıf Fen Bilimleri Yerkabuğu Nelerden Oluşur Testi Çöz (Çözümlü)

6.sınıf fen bilimleri yer kabuğu nelerden oluşur çözümlü ünite testini buradan online çözebilir sınav sonunda cevap anahtarını ve çözümleri görebilirsiniz. 6. sınıf fen bilimleri yer kabuğu nelerden oluşur çözümlü konu testleri için eklediğimiz testi çözeceksiniz. Sınav sonunda doğru ve yanlışlarınız (varsa) ile birlikte soruların çözümlerini de görebileceksiniz.

ÖĞRENME ALANI: DÜNYA VE EVREN
ÜNİTE : YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
KAZANIM:
1. Kaya ve madenler
2. Fosiller
3. Toprak çeşitleri ve erozyon
4. Yer altı ve yer üstü suları
5. Doğal anıtlar

Bu testte 8 soru soruldu, 8  soruya karşılık 16 dakika verildi. Başarılar dileriz.

Tebrikler - 6. Sınıf Yerkabuğu Nelerden Oluşur Testi Çöz (Çözümlü) adlı sınavı başarıyla tamamladınız. Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%. Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1
Kömür, bitkilerin toprak altında kalarak taşlaşmasıyla oluşmuş enerji kaynağıdır. Yukarıda verilen bilgiye göre kömür ne tür kayaçtır?
A
  Volkanik kayaç
B
 Başkalaşım kayacı
C
  Organik tortul kayaç
D
  Mekanik (fiziksel) tortul kayaç
1 numaralı soru için açıklama 
Çözüm: Organizma canlı varlık demektir. Bitkilerde bir organizmadır. Bitkilerin toprak altında çok uzun süre kalarak taşlaşmasıyla oluşan kömürler organik tortul kayaçlara örnektir. Yanıt, C’dir.
Soru 2
  1. Magmadan ayrılarak yeryüzüne çıkan ya da yer kabuğunun derinlerinde kalan lavların soğuması ile oluşan kayaçlara volkanik kayaçlar.
  2. Daha önce oluşmuş kayaçların, akarsu, rüzgâr, buzul gibi dış kuvvetlerin etkisiyle bir yerden bir başka yere taşınıp orada biriktirilmesiyle oluşan kayaçlara tortul kayaçlar.
  3. Volkanik ve tortul kayaçların yüksek ısı ve basınç altında kalarak şekil değiştirmesiyle oluşan kayaçlara başkalaşım kayaçları denir.
Yukarıda verilen kayaç türlerinden hangilerinin içinde fosile rastlanma ihtimali daha yüksektir?
A
    Yalnız I
B
    Yalnız II
C
    Yalnız III
D
    I ve III
2 numaralı soru için açıklama 
Çözüm: Volkanik kayaçlar çok yüksek sıcaklıktaki lavların yer kabuğunun üstünde ya da yer kabuğunun derinliklerinde soğuması ile oluşurlar. Bu yüzden lavların arasında kalan bitki ya da hayvan kalıntısı fosilleşmeye uğrayamadan erirler. Volkanik kayaçlar içersinde çok ender olarak katılaşmaya yakın bir zaman içerisinde (lavların soğumaya başladığı dönemde) hayvanlara ya da bitkilere ait izler bulunabilir. Başkalaşım kayaçları diğer kayaçların yüksek ısı ve basınç altında şekil değiştirmesi ile oluştuğundan bitki ve hayvan kalıntılarının bu yüksek ısı ve basınç altında fosilleşmesi zordur. Çok enderde olsa bu tür kayaçlar içersinde fosillere rastlanabilir. Fosiller tortul kayaçlar içersinde bulunurlar. Hatta fosil yakıtların kendisi (organik tortul kayaçlar) fosildir. Yanıt, B’dir
Soru 3
Enerji kaynakları iki ana gruba ayrılır:
  1. Yenilenebilir enerji kaynakları (güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, su enerjisi gibi) dünya var olduğu sürece bu enerji kaynakları tekrarlanarak kullanılabilir.
  2. Yenilenemeyen enerji kaynakları. Bunlara fosil yakıtlarda denir. Bir süre sonra bitecek olan enerji kaynaklarıdır. (Kömür, petrol ürünleri gibi) Fosil yakıtlar sıvı, katı ve gaz şeklinde olabilir.
Aşağıdakilerden hangisi sıvı fosil yakıttır?
A
    Taş kömürü
B
    Linyit kömürü
C
    Petrol
D
    Doğal gaz
3 numaralı soru için açıklama 
Çözüm: Taş kömürü ve linyit kömürü katı, doğal gaz, petrol ise sıvı fosil yakıttır. Yanıt, C’dir.
Soru 4
Dünya oluşumundan günümüze kadar çeşitli jeolojik zamanlar geçirmiştir. Her jeolojik zamanın bitki ve hayvan türleri oluşan maden çeşitleri birbirinden farklı olduğu gibi her jeolojik dönemde yeni yeni kara parçaları ve kıtalarda oluşmuştur. Taş kömürü ve antrasit denilen fosil yakıtlar I. Jeolojik zamanda, petrol ve linyit III.zamanında oluşmuş fosil yakıtlardır. Türkiye’nin hemen her bölgesinde zengin linyit kömürü yataklarının bulunması yukarıda verilen bilgiler göz önüne alındığında Türkiye ile ilgili aşağıdaki sonuçlardan hangisine ulaşabiliriz?  
A
Enerji kaynakları bakımından Dünya’nın en zengin ülkesi olduğuna
B
  Linyit kömürünün Dünya’nın her tarafında rahatlıkla bulunabildiğine
C
  Linyit kömüründen enerji elde edilmesinin kolay olduğuna
D
  Türkiye’de topraklarının büyük bölümünün III.jeolojik zamanda oluştuğuna
4 numaralı soru için açıklama 
Çözüm: Linyit kömürü III.jeolojik zamanda oluşmuş bir fosil yakıttır. Türkiye’nin hemen her bölgesinde zengin linyit yataklarının olması Türkiye topraklarının büyük bir bölümünün III.jeolojik zamanda oluştuğunu gösterir. Yanıt, D’dir.
Soru 5
Aşağıdaki madenlerden hangisinin oluşumuyla volkanik faaliyetlerin ilişkisi yoktur?
A
  Taş kömürü
B
  Altın
C
  Krom
D
Gümüş
5 numaralı soru için açıklama 
Çözüm: Volkanik faaliyetler sonucunda yer yüzüne çıkan ya da yer kabuğunun derinlerinde kalarak soğuyan lavların içindeki mineraller çeşitli madenleri oluştururlar. Altın, krom, gümüş, bakır, manganez ve demir gibi madenler magmadan ayrılan lavlarla yeryüzüne ya da yer kabuğunun derinlerine gelirler. Taş kömürü, linyit gibi fosil yakıtlar bitkilerin taşlaşmasıyla oluşmuşlardır. Bu nedenle oluşumlarıyla volkanik faaliyetler arasında bir ilişki yoktur. Yanıt, A’dır.
Soru 6
Yandaki Türkiye Haritası üzerinde numaralandırılmış yörelerin hangi ikisinde erozyonun hızlı olmasının temel nedeni bitki örtüsünün zayıf olmasıdır?  
A
        1 ve 2
B
        3 ve 4
C
        4 ve 5
D
        1 ve 5
6 numaralı soru için açıklama 
Çözüm: 1 ve 2 nolu yöreler Karadeniz, 3.nolu yöre Ege Bölgesi’nde, 4 nolu yöre İç Anadolu, 5 nolu yöre Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndedir. Kıyı bölgelerimiz daha çok yağış aldığından bitki örtüsü bakımından zengin, az yağış alan iç bölgelerimiz bitki örtüsü bakımından fakirdir. Buna göre 4 ve 5 nolu yöreler iç bölgelerimizde bulunduğundan bu iki yörede erozyonun hızlı olmasının temel nedeni bitki örtüsünün zayıf olmasıdır. Yanıt, C’dir.
Soru 7
Toprağın verimli üst kesiminin akarsu ya da rüzgarlar tarafından bir yerden bir başka yere taşınmasına (sürüklenmesine) erozyon denir. Erozyon tarım alanlarının verimsizleşmesine neden olur. Akarsu ve rüzgâr erozyonun birlikte görüldüğü bölgelerin ortak özelliği nedir?  
A
    Eğimin fazla olması
B
    Bitki örtüsünün zayıf olması
C
    Denize yakın olması
D
    Yükseltinin fazla olması
7 numaralı soru için açıklama 
Çözüm: Toprağın verimli üst kesimi akarsular tarafından bir yerden bir başka yere taşınmasına akarsu erozyonu denir. – Eğimin fazla olduğu, – Bitki örtüsünün zayıf olduğu, – İlkbahar sıcaklarının birden yükseldiği yüksek dağlık bölgelerde, akarsu erozyonu hızlıdır. Toprağın verimli üst kesiminin rüzgarlar tarafından taşınmasına rüzgar erozyonu denir. – Bitki örtüsünün zayıf olduğu bölgelerde rüzgar erozyonu etkilidir. Buna göre akarsu ve rüzgar erozyonunun birlikte etkin oldukları bölgelerin ortak özelliği bitki örtüsünün zayıf olmasıdır. Yanıt, B’dir.
Soru 8
Nevşehir – Ürgüp çevresindeki Peribacaları turistik önemi olan doğal anıtlardır. Peribacalarının oluşumunu sağlayan temel doğal olay nedir?
A
    Akarsular
B
    Rüzgarlar
C
    Dalgalar
D
    Buzullar
8 numaralı soru için açıklama 
Çözüm: Peribacalarının oluşumunu sağlayan temel doğal olay akarsu aşındırmasıdır. Volkan tüfü denen kayaçlarla kaplı bitki örtüsünün zayıf olduğu eğimli arazilerde akarsu aşındırmasıyla oluşan doğal anıtlardır. Yanıt, A’dır.
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
8 tamamladınız.

“6. Sınıf Fen Bilimleri Yerkabuğu Nelerden Oluşur Testi Çöz (Çözümlü)” üzerine bir yorum

Yorum yapın