6. Sınıf Fen Bilimleri Maddenin Tanecikli Yapısı Testi Çöz 4 (Çözümlü)

6. sınıf fen bilimleri maddenin tanecikli yapısı için hazırladığımız 4. çözümlü online konu testini ve daha fazlasını buradan çözebilirsiniz. 6. Sınıf maddenin tanecikli yapısı testi ve cevap anahtarı sınav sonunda sizlere gösterilecektir. Maddenin tanecikli yapısı çözümlü bir testtir. Sınav sonunda doğru ve yanlışlarınız (varsa) ile birlikte soruların çözümlerini de görebileceksiniz.

ÖĞRENME ALANI: MADDE VE DEĞİŞİM
ÜNİTE 3: MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
KAZANIM:
4. Maddenin halleri ile tanecikli yapı arasındaki ilişki

Bu testte 6 soru soruldu, 6 soruya karşılık 12 dakika verildi. Başarılar dileriz.

Tebrikler - 6. Sınıf Maddenin Tanecikli Yapısı Testi Çöz 4 (ÇÖZÜMLÜ) adlı sınavı başarıyla tamamladınız. Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%. Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1
1. Tanecikleri birbirine çok yakın ve sadece titreşim hareket haline .... hal denir. Yukarıda bırakılan boşluğa getirilecek en uygun kelime aşağıdakilerden hangisidir?
A
      Katı
B
    Sıvı  
C
    Gaz  
D
    Buz  
1 numaralı soru için açıklama 
Maddenin üç hali vardır. Katı, sıvı ve gaz. Bu hallerden taneciklerin birbirine en yakın hali katı haldir. Katı halde tanecikler sadece titreşim hareketi yapar. Öteleme hareketi yapamazlar. Yani maddenin katı hali öteleme hareketi yapamadığından akışkan değildir. Buz da suyun katı halidir. Ancak boşluğa getirilmesi uygun değildir. Çünkü cümle tüm maddeler için kullanılan genel bir cümledir. Yanıt, A’dır.
Soru 2
2. Maddenin öteleme (akışkanlık) hareketi yapabilen ancak sıkıştırılamayan haline ........ hal denir. Yukarıdaki cüledeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi ğetirilmelidir?
A
  Katı
B
Hava  
C
Sıvı  
D
Gaz  
2 numaralı soru için açıklama 
Çözüm: Maddenin üç halinden öteleme hareketi yapabilen sıvı ve gaz halleridir. Katılar akışkan değildir. Ancak sıvı ve gazlar akışkandır. Yukarıdaki cümlede boşluğa ise sıvı hal getirilmelidir. Bunun sebebi ise gazlar sıkıştırılabilirken sıvılar sıkıştırılamamaktadır. Yanıt, C’dir.
Soru 3
3. Maddenin bir haliyle ilgili,
  • - Tanecikler birbirinden çok uzak.
  • - Tanecikleri öteleme hareketi yapabiliyor. (Akışkandır.)
  • - Bulunduğu kabın her yerine yayılabiliyor.
  • - Sıkıştırılabiliyor.
bilgileri veriliyor.
  • Bu bilgilere göre maddenin hangi hali tanımlanmıştır?
A
      Sıvı
B
      Katı
C
      Element
D
      Gaz
3 numaralı soru için açıklama 
Çözüm: Maddenin üç halinden (katı, sıvı ve gaz) taneciklerin birbirine en uzak olduğu hal gaz halidir. Tanecikler birbirinden çok uzak olduğundan bulunduğu kabın her tarafına yayılabilir ve akışkandır. Ayrıca basınç uygulandğında tanecikler biraz birbirilerine yaklaşabilir yani sıkıştırılabilir. Element bir hal değil maddenin yapısıyla ilgili bir kavramdır. Yanıt, D’dir.
Soru 4
A
   
B
   
C
   
D
   
4 numaralı soru için açıklama 
Çözüm: Maddenin katı halinde tanecikler birbirine çok yakındır. (I. Şekil katı hali gösterir.) Maddenin sıvı halinde tanecikler katı hale göre birbirinden daha uzaktır. Ancak gaz hale göre tanecikler birbirlerine daha yakındır. (II.şekil sıvı hali gösterir.) Taneciklerin birbirinden en uzak hali ise gaz haldir. (Bu durumda III.Şekil gaz hali gösterir.) Yanıt, A’dır.
Soru 5
 
  1. Demir
  2. Kolonya
  3. Hava
 Yukarıdaki maddelerden hangileri sıkıştırılabilir?
A
        Yalnız I
B
        Yalnız II
C
        Yalnız III
D
        I ve III
5 numaralı soru için açıklama 
Çözüm: Gazlarda tanecikler birbirlerine biraz daha yaklaşabileceğinden sıkıştırılabilir. Katı ve sıvılarda ise tanecikleri birbirine basınçla (sıkıştırmak için basınç uygulanır.) yaklaştırmak mümkün değildir. Yani katı ve sıvılar sıkıştırılamaz. Demir katı olduğundan sıkıştırılamaz. Kolonya sıvı olduğundan sıkıştırılamaz. Hava gaz olduğundan sıkıştırılabilir. Yanıt, C’dir.
Soru 6
Bir taş parçası ile ilgili,
  •  Basınç uygulandığında kırılır.
  • Yeri değiştirilmek istendiğinde bütün olarak hareket eder. bilgileri veriliyor.
Bu bilgilere göre
  1.  Katılar sıkıştırılamaz.
  2.  Katılar akışkandır
  3. . Katılar öteleme hareketi yapar.
yargılarından hangileri doğrudur?
A
          Yalnız I
B
          Yalnız II
C
          Yalnız III
D
          II ve III
6 numaralı soru için açıklama 
Çözüm: Basınç uygulandığında katı taş parçası kırılıyorsa bu katının sıkıştırılamadığını gösterir. Öteleme hareketini yapan maddeler akışkandır. Ancak taş parçası yer değiştirirken bütün olarak hareket ediyor. Eğer akışkan olsaydı bütün olarak hareket etmezdi. Yani öteleme hareketi yapan akışkan bir madde değildir. Daha iyi anlamak için su akışkandır. Bir sürahideki sıvısuya bardağa aktardığımızda bütün olarak hareket etmez. Yani hepsi birden bardağa geçmez. Yavaş yavaş akarak bardağı doldurur. Yanıt, A’dır.
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
6 tamamladınız.

Yorum yapın