6. Sınıf Fen Bilimleri Işık ve Ses Testi Çöz 1 (Çözümlü)

6.sınıf fen bilimleri ışık ve ses çözümlü ünite testini buradan online çözebilir sınav sonunda cevap anahtarını ve çözümleri görebilirsiniz. 6. sınıf fen bilimleri ışık ve ses çözümlü konu testleri için eklediğimiz testi çözeceksiniz. Sınav sonunda doğru ve yanlışlarınız (varsa) ile birlikte soruların çözümlerini de görebileceksiniz.

ÖĞRENME ALANI: FİZİKSEL OLAYLAR
ÜNİTE : IŞIK VE SES
KAZANIM:
1. Işığın yayılması
2. Aynalar

Bu testte 8 soru soruldu, 8  soruya karşılık 16 dakika verildi. Başarılar dileriz.

Tebrikler - 6. Sınıf Işık ve Ses Testi Çöz 1 (ÇÖZÜMLÜ) adlı sınavı başarıyla tamamladınız. Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%. Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1
  1. Işığı geçiren maddelere saydam madde denir.
  2. Işığı geçirmeyen maddelere opak (saydam olmayan) madde denir.
  3. Işığın bir kısmını geçiren bir kısmını geçirmeyen maddelere yarı saydam madde denir.
Yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?
A
  I ve II
B
  I ve III
C
  II ve III
D
  I, II ve III
1 numaralı soru için açıklama 
Çözüm: Işığı geçiren maddelere saydam madde, geçirmeyen maddelere opak (saydam olmayan) madde, ışığın bir kısmını geçirip bir kısmını geçirmeyen maddelere ise yarı saydam madde denir. Yanıt, D’dir.
Soru 2
Bir öğrencinin elinde saydam olan bir kavanoz vardır. Öğrencinin kavanozu yarı saydam hale getirmek için aşağıdaki seçeneklerin hangisini yapması gerekir?
A
siyaha boyamak
B
  buharla kaplamak
C
  kırmak
D
  içini süt ile doldurmak
2 numaralı soru için açıklama 
Çözüm: Öğrenci kavanozu siyaha boyar veya içini süt ile doldurursa saydam olan kavanoz, opak saydam olmayan hale gelir. Öğrenci kavanozu kırarsa kavanozun kırılan parçaları saydamlık özelliğini kaybetmeyecektir. Öğrenci kavanozu buhar ile kaplarsa kavanoz yarı saydam hale geçecektir. Yanıt, B’dir.
Soru 3
Işık bazı maddelerden geçerken bazı maddelerden geçemez. Işığı geçirmeyen maddelere saydam olmayan madde denir. Işık aşağıdaki maddelerin hangisinden geçemez?
A
  tahta masa
B
    pencere camı
C
    ince kumaş parçası
D
    su
3 numaralı soru için açıklama 
Çözüm: Işık pencere camı, ince kumaş parçası ve sudan geçer ama tahta parçasından geçemez. Yanıt, A’dır.
Soru 4
Şekildeki borunun bir ucundan bakan gözün borunun diğer ucundaki kitabı görebilmesi için boru içine en az kaç tane düzlem ayna yerleştirmelidir?
A
  1
B
  2
C
  3
D
  4
4 numaralı soru için açıklama 
cisimden gelen ışınların göze ulaşması için boru içine en az 2 tane düzlem ayna yerleştirilmelidir. Yanıt, B’dir.
Soru 5
  • Işığın çarptığı yüzey pürüzsüz ise düzgün yansıma, pürüzlü ise dağınık yansıma gerçekleşir.
Aşağıdaki yüzeylerden hangisine çarpan ışınlar dağınık yansımaya uğrar?
A
  Düzlem ayna
B
  Metal levha
C
  Saman kâğıdı
D
  Boy aynası
5 numaralı soru için açıklama 
Çözüm: Düzlem ayna, metal levha ve boy aynasına çarpan ışınlar düzgün yansımaya, saman kâğıda çarpan ışınlar ise dağınık yansımaya uğrar. Çünkü düzlem ayna, metal levha ve boy aynası pürüzsüz, saman kağıt ise pürüzlüdür. Yanıt, C’dir.
Soru 6
Bir düz aynada gelen ışının ayna ile yaptığı açı gelme açısının yarısı kadar ise, yansıma açısı kaç derecedir?
A
  20
B
  30
C
  60
D
  75
E
 
Soru 7
Şekildeki K, L ve M kutularına ışık demetleri gönderilmiş ve ışınlar kutuların içindeki aynalardan yansımaları gösterilmiştir. Buna göre K, L ve M kutularının içindeki aynalar aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiş olabilir?
A
 
B
 
C
 
D
 
7 numaralı soru için açıklama 
Çözüm: K kutusuna gelen ışın demeti, K kutusundaki aynaya çarptıktan sonra dağıldığına göre K kutusunda tümsek ayna olmalıdır. L kutusuna gelen ışın demeti, L kutusundaki aynaya çarptıktan sonra birleştiğine göre L kutusunda çukur ayna olmalıdır. M kutusuna gelen ışın demeti, M kutusundaki aynaya çarptıktan sonra aynen geri geldiğine göre M kutusunda düz ayna olmalıdır. Yanıt, C’dir.
Soru 8
A
 
B
 
C
 
D
 
8 numaralı soru için açıklama 
Çözüm: Bir düz ayna önüne konulan cismin düz aynada oluşan görüntüsünün özellikleri; 1. Görüntü zahiri (sanal)dır. 2. Görüntünün aynaya uzaklığı, cismin aynaya uzaklığına eşittir. 3. Görüntünün boyu cismin boyuna eşittir. 4. Görüntü düzdür. 5. Görüntü aynaya göre cisimle simetriktir. Buna göre düz ayna önündeki kağıtta yazılı olan CAM kelimesinin düz aynadaki görüntüsü MA olacaktır. Yanıt, B’dir.
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
8 tamamladınız.

Yorum yapın